Waarom planten we best in het najaar?

Image module

In tegenstelling tot wat velen denken, begint ieder jaar het plantseizoen rond midden september. Maar hoe komt het nu juist dat dit altijd in het najaar plaats vindt? En wat komt er allemaal bij kijken?

Planten leven

Zomers zijn per definitie droger dan de andere seizoenen. De voorbije jaren zien we in België een verschuiving naar een warmer en droger klimaat. Voor de groei van planten is het zuurstofpercentage in de bodem erg belangrijk. Een goed percentage ligt tussen de 16 en 18%. Na de zomer nemen de temperaturen terug af en stijgt de luchtvochtigheid. De zon staat lager en dit zorgt ervoor dat de verdamping minder groot is. Hierdoor stijgt het zuurstofpercentage in de bodem en kunnen de planten goed groeien.

 

Opvallend is dat een boom of struik die in het najaar geplant is, veel beter in staat is om vocht en voeding uit de bodem op te nemen. Hierdoor zal deze beter groeien dan bomen en/of planten die in het voorjaar geplant zijn en meer water nodig hebben na het planten.

Nieuw seizoen, nieuwe boom

In het najaar komen de meeste planten weer tot rust. Vele planten verliezen hun bladeren en bomen laten hun bladeren vallen. De vertering van dit plantafval is een vruchtbare bron voor de bodem. Hierdoor kan de bodem zich optimaal herstellen voor de komst van een nieuwe boom. Deze rust wilt ook zeggen dat de planten weinig nazorg zoals water en voeding nodig hebben.

Ideale timing

Wat bomen en planten betreft, is het najaar de beste tijd om te beginnen planten. Na de zomer is de bodem nog voldoende warm om wortels te stimuleren in hun groei. Daarbovenop is er al voldoende luchtvochtigheid. Een aanrader is trouwens ook om pas te beginnen planten wanneer de bomen en/of planten hun bladeren beginnen te verliezen. Hierdoor kan de boom zijn volledige energie richten op het groeien van de wortels.

 

Maak gebruik van het moment en bestel nu u planten en/of bomen op onze uitgebreide webshop.